Treceți la conținutul principal

Saptamana Mare

     In fiecare an mi-am luat cu de la mine putere permisiunea de a sta pana la zece zile in Delta in perioada de dinaintea prohibitiei. Anul asta a fost saptamana 1-7 aprilie, saptamana mare a sezonului de pescuit fiindca de cele mai multe dati a fost perioada cea mai mare in care mi-am permis sa stau in Delta in decursul unui an. Si in cele mai multe din cazuri s-a intamplat sa am si capturi frumoase atat la pescuitul stationar la crapi, carasi sau platici dar si la rapitori.
     Bineinteles ca nu sunt de acord cu faptul ca o iesire la pescuit inseamna doar capturi mari, important pentru mine este in primul rand relaxarea si bucuria petrecerii timpului pe malul apelor. Obiectivele sunt multe si desigur unul dintre ele vizeaza si pestii mari dar mai sunt si altele cum ar fi tehnici noi, specii noi cu tehnici noi, cantitatea de peste prins, de peste eliberat, depasirea propriilor recorduri pe specii, socializarea cu alti pescari, si descoperirea de noi locuri. Toate astea fac ca atunci cand trag linie si adun, sa dau un calificativ expeditiei. Anul asta am considerat ca iesirea a avut cam doua stele din cinci si nu din cauza nerealizarilor ci mai mult tinand cont de anii mai buni din urma. E si firesc ca atunci cand mergi din ce in ce mai des intr-o arie cum este Delta sa incepi sa te obisnuiesti cu locurile si sa nu mai fii surprins usor nici de locuri iar pestele care este din ce in ce mai putin face ca rezultatele sa fie mereu mai slabe.
 Acum am profitat de apele mari ca sa umblu mai mult si sa cunosc zone noi dar le-am vizitat si pe cele dragi mie.
 In Pardina se pare ca satenii au transformat zona dintre canalele Stipoc si Iacubov in pasune comunala si au defrisat terenul care era plin de tufe folosindu-le la blocarea drumurilor de acces auto. Nu pot sa cred ca asta e o actiune legala si ca cineva din conducerea rezervatiei a aprobat asa ceva. Delta e bunul tuturor si avem cu totii dreptul sa ne bucuram de ea. O rezervatie a biosferei nu se poate transforma in zona de crestere intensiva a oilor, vacilor si porcilor.
Haideti sa lasam vechea meteahna cum ca saracii oamenii Deltei, vai de mama lor, mor de foame si trebuie sa traiasca fiindca nu e asa. Mai toti au vile, barci cu motoare de zeci si sute de cai ( de unde si cu ce benzina merg ? ), baga kilometri de plase in toate canalele si lacurile posibile si nu doar din cele legale, curent si acum colac peste pupaza au umplut Delta de toate animalele pamantului. Personal am sa fac o adresa la ARBDD si daca nu primesc ceva lamuriri de bun simt am sa incerc mai departe, poate la UNESCO. In fine sunt multe nereguli dar scopul meu nu a fost sa ma enervez ba din contra sa uit de toate cele rele cu care ne confruntam zilnic.
     Am pescuit si stationar si spinning prin multe locuri, canale statatoare, curgatoare, balti, lacuri, Dunare veche si navigabila si am gasit pestele destul de greu. Am prins carasi si crapi frumosi, avati mititei dar multi, am vazut stiuci si somotei prinse de colegi care au mizat pe speciile astea si razlet am mai gasit cate un biban, rosioara sau babusca. Multe locuri noi prin care am trecut mi-au captat atentia doar ca acum cotele erau mari si odata cu scaderea lor probabil ca si ele .
     Braconajul a ajuns la o etapa noua in Delta si e prima data cand vad in magazinele din Bariera Mahmudiei plasa monofilament sub forma de parasute sau televizoare. Si alti colegi intalniti pe lacul Solomon foloseau asa ceva si erau incantati. Nu mai discern oamenii astia intre ce este pescuitul sportiv si disperarea de a fura ceva din avutul national. La Balteni apele inundasera aproape tot si era mare forfota printre localnici la braconat mai ales pe seara cand zona de langa sat era plina de carute, biciclete si masini. Incet dar sigur cred ca si Delta va deveni doar o amintire in ceea ce priveste pescuitul.           Nu uitati, www.muste-artificiale.shopmania.biz 
magazinul nostru cu muste artificiale
www.musca.ro locul unde ne bem cafeaua zilnic.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pescuit prin tarile Europei

Am revenit in tara dupa aproape doua saptamani
de pelerinaj pe apele Europei. Imi propusesem la plecare sa pescuim cate putin prin toate tarile din traseu si sa ne desfatam mai mult pe apele nordice din Suedia si Norvegia si in mare masura am si reusit.
Ar fi foarte multe de scris si desigur tot as omite destule fiindca zilele petrecute acolo au fost traite cu intensitate maxima. Sa nu uitam ca in Suedia de exemplu intunericul tinea cam trei ore.
In Cehia, Slovacia si Germania am stat putin, cateva ore, si nu imi pot permite sa trag vreo concluzie clara, exceptie poate face Germania unde am mai pescuit si in alti ani si unde apele, chiar si paraiasele de un metru latime sunt pline de pesti. Si vorbesc de pesti mari. Fara indoiala ca acolo e paradisul pescarilor numai ca nu e usor sa pescuiesti in Germania si nu stiu cati compatrioti ar fi pregatiti sa o faca sau ar merita.

Suedia a fost tara unde ne-am stabilit cartierul general si unde am stat cateva zile deoarece hotarasem ca peste …

Pescuitul avatului primavara

Cu totii asteptam primavara cu nerabdare din diverse motive dar cand vine vorba de pescuit nerabdarea atinge cote maxime. Dar ce inseamna primavara atunci cand pescuim? Ce inseamna celelalte anotimpuri?
     Fiecare specie de peste are particularitatile ei si se observa ca in functie de metabolism incepe sa se hraneasca mai devreme sau mai tarziu. Nu o sa discut acum cazurile in care in diverse bazine private de pe la Dunavat am prins crapi in februarie sau pe canalul de apa calda de la Cernavoda vaduvita tot in februarie, si voi lua in calcul o statistica facuta pe baza rezultatelor mele in ultimii 5 ani de cand le monitorizez cu precizie in conditii de viata naturale si pe ape libere. Ca variabile am tinut cont de data calendaristica, cote ( Dunare ), temperatura in aer si apa, presiunea atmosferica.

 Literatura aparuta din abundenta pe internet spune ca avatul incepe sa iasa dupa hrana atunci cand apa trece de 6 grade dar practica mea mi-a aratat ca 10 grade e punctul in care …

Pescuit civilizat in Delta Tisei din Ungaria

REGULAMENT DE PESCUIT IN DELTA TISEI DIN UNGARIA !!!

Stimate coleg pescar!
Împreună cu dvs. ne-ar plăcea să îmbogățim fondul piscicol al lacului Tisza-tó pe care dorim să-l protejăm pentru ca împrejurimile sale să fie cât mai nepoluate și atractive. Pescarul adevărat prinde pești prin mijloace sportive, metode reglementate și îi tratează cu blândețe. Nu trebuie să uităm când pescuim nici de faptul că peștii sunt ființe sensibile, cărora nu trebuie să le producem suferințe inutile. Reglementările (restricțiile) introduse de noi servesc doar la menținerea fondului piscicol.
Facem apel la dvs. să contribuiți la asigurarea pentru cât mai mulți pescari a unor capturi prin mijloace şi metode sportive, raportarea cu considerație la pești, petrecerea timpului liber dând dovadă de cultură, relaxarea în natură, protejarea mediului acvatic și de mal. Vă invităm să ne fiți parteneri în atingerea acestor deziderate, să ne solicitați sprijinul, iar dacă se întâmplă să constatați ceva de natură contr…